KENTSEL TASARIM SEMİNERİ İÇİN BAŞKAN BÜYÜKKILIÇ ANKARADA
13 Şubat 2018

“KENTSEL TASARIM SEMİNERİ” İÇİN

BAŞKAN BÜYÜKKILIÇ, ANKARA’DA

Melikgazi Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen “KENTSEL TASARIM SEMİNERİ’NE iştirak etti.

Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Mehmet Özhaseki ile bir sohbet eden ve gündemi değerlendiren Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç, şehirlerin ana sorunun tarihsel ve kültürel yapılarına sahip çıkılmaması, tarihi alanların yeterli korunamaması ve bu yapıların bir envanterinin olmaması ancak son 10 yılda çıkarılan yasa ve yönetkelikler ile bu çalışmaların büyük bir hız kazandığını ve adeta milli bir hizmet haline dönüştüğünü kaydetti.

Melikgazi Belediyesi olarak TARİHİ MEKANLARIN aslına uygun olarak onarılarak günümüzün kültürel, tarihsel ve turizm değerlerine hizmet verdiğini dolayısı ile hem tarihi mekanların korunduğunu hem de ekonomik kazanç ve istihdam oluşturulduğunu hatırlatan Başkan Dr. Memduh Büyükkılı砓Kentsel Tasarım Semineri ile yerel yönetimlerce yapılan ve daha ilerisine yapılabilinecek çalışmaların değerlendirilmiştir. Bu kapsam da son 10 yılda belediyelerin bu konuda çok hassas olduğu ortaya çıkmıştır. Bu biraz da imkan ve yetki meselesidir. Hükümetimiz ve Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN’IN BU KONUDA Kİ HASSASİYETLERİ, tarihi yapıların bir Anadolu tapusu olduğu fikri ve gerçeği başarıyı artırmıştır. Çünkü belediyelere bu yetki ve mali imkan tanınmıştır. Şimdi tabiri caiz ise tarihi mekanlar adeta yeniden ayağa kaldırılmış ve gezecek, görünecek ve hizmet veren mekanlara dönüşmüştür. TARİHİ MAKANLARIN aslına uygun olarak onarılmasını geçmiş ile gelecek arasında bir köprü olarak görüyoruz. Anadolu’nun her karışı tarihi eserler ile doludur. 6000 yıllık bir tarih üzerine kurulu Anadolu bu zenginliği ile artık dünyanın bir çekim merkezi  olmuştur” dedi.

KENTSEL TASARIM SEMİNERİNDE Melikgazi ilçesinde bulunan 840 tescilli yapı bulunduğunu ve bu yapıların Selçuklu öncesi dahil, Anadolu beylikleri önceli dahil, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyetin ilk yıllarına ait olduğunu belirten Başkan Dr.Memduh Büyükkılıç, konuşmasında Melikgazi belediyesince 2015 yılında başlanılan çalışma ile 22 eserin aslına uygun olarak onarıldığını, 34 eserde çalışmaların devam ettiğini, 28 eserde proje çizildiğini ve 54 eserinde değerlendirme komisyonunda olduğu, tamamlanan eserlerinde bilim, kültür, sanat, turizm gibi bir çok alanda hizmet verdiğini açıkladı.

Başkan Dr.Memduh Büyükkılıç, KENTSEL TASARIM SEMİNERİ’nin ülkemiz ve şehrimiz adına hayırlı olmasını dilediğini, emeği geçen başta Bakanımız Sayın Mehmet Özhaseki olmak üzere herkese teşekkür ettiğini sözlerine ekledi.